1,5 - 2 år (Unghund)

Kilde: Irene Jarnved

Du hund er nu ved at være det man kalder en unghund. Det er overgangsfasen fra teenager til voksen. Længden af perioden varer typisk 3-9 måneder alt efter race og hund. Der kommer i denne fase endnu en stille periode i hundens udvikling. Temperamentet er stabilt og hunden vil generelt være mere rolig. Det er her udbyttet af den gode træning og relation bærer frugt. Hunden har nu en del livserfaring at trække på fra jeres træning, gå ture og møde med nye mennesker og dyr. Den kender efterhånden dine vaner og ved hvordan den skal reagere i forskellige situationer.

Den gode relation

Nu får du belønningen ved at være den forstående og rolige opdrager, der ikke har konfliktet sig ud af udfordringer. Den gode relation opstår hvis du f.eks.:

  • har været forudseende og sat din hund op til succes
  • brugt tid på samvær og relations arbejde
  • været konsekvent og holdt dig til samme træningsstil
  • haft forståelse for hundens adfærd i de forskellige udviklingsfaser

Hvis du har arbejdet på ovenstående og/eller lignende, vil du se en glad hund som har lyst til at samarbejde med dig og sørger dit selskab.

Den dårlige relation

Hvis du ikke har formået at skabe gode fast rammer for din hund og haft mange konflikter i hvalpe og teenagefasen, så vil du opleve en helt anden hund. Hvis den har haft en ustruktureret og forvirrende træning- og socialiseringsperiode med mange konflikter, vil du sandsynligvis opleve at din hund begynder at træffe beslutninger på egen hånd, fremfor at søge vejledning hos dig. Det går ofte to veje for din hund:

  • Hunden søger egne veje og tager sine egne beslutninger. Da den ikke er interesseret i konflikter, vil den søge sikker afstand fra dig som ejer, da den ved at de fleste situationer bliver løst med konflikt. Den vil lægge større fysisk afstand, løbe væk osv.
  • Hunden mister sin selvtillid og bliver mere hjælpeløs og afventende på ejerens tilladelse eller forbud. Hundens lyst til samvær og træning bliver mindre, og den opholder sig mere for sig selv. Der er også risiko for, at den bliver mere usikker over for andre hunde, usikker på lyde, bliver utryg ved at være alene hjemme osv.

Det er vigtigt at forstå konsekvenserne af, at løse udfordringer gennem konflikt. Som ejer tænker man ofte, at så længe hunden makker ret og ender med at gøre hvad man siger, så har den forstået budskabet. Problemet er, at den makker ret for at undgå konflikt – ikke fordi den har lyst til at samarbejde med dig. På sigt skaber det en dårlig relation til din hund.