4 - 8 måneder (Ro & stabilitet)
Kilde: Irene Jarnved
I denne periode af hvalpens liv sker der ikke så meget udviklingsmæssigt, som der har gjort indtil nu og som der vil gøre når vi rammer næste fase, som er kønsmodnings-/teenagefase. Men for nu er den mentale udviklingsfase for hvalpen på pause. Din hvalp, dig og/eller din familie er nu begyndt at lære hvalpen at kende. I kender så småt hvalpen temperament og adfærdsmønster, og ligeledes kender den til jeres.
Nyd tiden
Husk at nyd tiden i denne periode. Du har et godt godpunkt at vedligeholde træningen og evt. få indhentet noget af det forsømte. Find en fast træningsrutine og træn de gængse kommandoer, som du ønsker din hvalp skal have siddende på rygraden:
- Sæt
- Dæk
- På plads
- Bliv
- Indkald
Med en god socialisering og en disse fem kommander på plads, så har du udgangspunktet til en god og velfungerende hvalp. Husk at det ligger i hundes dna at behage sin ejer, så der skal ikke meget til for at opbygge et rigtig stærkt bånd til hunden. Hvis du udviser selvsikkerhed, lederskab og kærlighed for hunden, så har du en ven og familiemedlem for livet.
Træn med dit barn
Hvis du har børn som er gamle nok til at deltage i simple træningsøvelser, vil det kun forstærke båndet mellem hvalp og barn. Der findes forskellige måder at træne med sit barn på:
- Træn simple kommandoer som f.eks. ”sæt”. Sid med dit barn. Lad barnet holde en godbid og få barnet til at sige kommandoen, hvorefter hvalpen belønnes.
- Få hvalpen til at aflevere en genstand til barnet, eller lad også barnet holde en genstand så hvalp og barn kan bytte – på barnets kommando.
- Få hunden til at sidde og lad barnet gemme godbidder som hvalpen skal finde.
Dette er ikke kun en god aktivitet for hvalpen, men også for dit barn. Det kan give en grundlæggende forståelse og kærlighed til hunde eller dyr generelt, hvis børn har dyr tæt ind på livet fra barnsben af.
Over- eller understimulering
Vær opmærksom på at finde den rette balance i aktiviteten og stimuleringen af din hvalp. Det er ikke nok bare at gå ture. Den skal også stimuleres mental. Hvis den ikke er aktiv nok eller får mental træning, så bliver hvalpen understimuleret. Hvis hvalpen bliver understimuleret, kan det udfolde sig i form af:
- Kronisk rastløshed
- Meget reagerende overfor lyde eller nye ting den ser
- Svært ved at være sammen med andre hunde
- Reagerer voldsomt ved mødet med nye mennesker. Hopper op, løber rundt osv.
Det er heller ikke nok at gå de samme ture, træne de samme øvelser igen og igen. For meget rutine og manglende udfordringer eller oplevelser kan også understimulere din hvalp.
Ligeledes skal du også passe på ikke at overstimulere hvalpen. De aktive hunderaser kan have svært ved selv at sige stop. De mærker det ikke på samme måde som når mennesker bliver trætte. Derfor er det dit ansvar at vurdere hvor meget aktivitet hvalpen skal have, for at være velstimuleret. Det mentale og fysiske træningsbehov er forskelligt efter hunderace. Symptomerne for overstimulering ligner symptomer for understimulering:
- Rastløshed
- Meget reagerende ved møde med nye mennesker og hunde
- Tendens til at få ejers opmærksomhed på en uhensigtsmæssig måde (ofte gøen), indtil det giver pote i form af mere aktivitet.
Vokseværk
Du skal også være opmærksom på den aktivitet du laver men hvalpen, så den undgår skader. Især hos de store hunderacer som vokser fysisk hurtigt, skal man være opmærksom på ikke at overbelaste hunden. Det kan skade knogler og led i perioden hvor vokser, som kan føre til kroniske smerter og ubehag senere i livet. Lad derfor hunden lege på dens egne præmisser. Lad være med at få den til at lave udfordrende øvelser, som at springe over ting, hoppe op og ned efter bolde eller lignende. Sørg også for den ikke går på trapper eller hopper ud og ind af bilen. Loft den i stedet ind i bilen og bær den på trapperne.