3-4 måneder (Sekundær socialisering)

Kilde: Irene Jarnved

I denne periode er hvalpen stadig i den vigtige socialiseringsfase. Her vil du opleve at din hvalp bliver mere selvsikker. Jo ældre den bliver jo mere nysgerrig vil den blive og begynde at udforske omgivelserne mere aktivt. Derfor kan du også begynde at udfordre den mere i socialiseringen. Det betyder dog at du kan have sværere ved at styre situationen. Vær derfor ekstra opmærksom på, at hunden får positive oplevelser med omgivelserne.

Det primære fokus i denne periode burde stadig være den positive socialisering. Det giver den en god ballast senere i livet, mod negative oplevelser. Hvis en hund gør udfald eller ligefrem overfalder din hvalp, vil den gode ballast med god socialisering hjælpe hunden til, at komme ud af oplevelsen uden store ar på sjælen.

Hvis din hund derimod er dårligt socialiseret, vil det kunne præge hvalpens opfattelse af andre hunde i fremtiden til, at ”fremmede hunde er farlige”. Det kan tage måneder eller år at komme sig over, og den vil sandsynligvis aldrig glemme det helt.

Socialisering med lyde

Det vil give ”pote” senere i hundens liv at vende den til pludselige lyde under socialiseringen. Lær den at lyde er forbundet med noget positivt. Det giver den mere ro og selvtillid til, at takle de nye pludselige lyde i fremtiden. Det kan gøres med træningsøvelser som:

  • Få hvalpens opmærksomhed med leg, godbidder eller ros
  • Når du kan se hvalpen har det sjovt, så får du en medhjælper til at lave en lyd (luk en dør, tænd støvsugeren kort, rod med noget bestik eller lignende)
  • Når hvalpen bliver opmærksom på lyden, lader du den observere i et par sekunder, hvorefter i fortsætter den sjove aktivitet
  • Sørg for at hvalpen har afstand til lyden og at den ikke er for høj. Hellere start stille ud, end at den bliver for bange og forskrækket. Så kan du løbende gøre lyden højere

På denne måde lærer du hvalpen at associerer lyd med noget positivt, hvilket giver god socialisering og vil gavne den i mange situationer i fremtiden.

Den bider

Med en fast rytme i hverdagen får hvalpen langsomt mere overskud og sover mindre. Det kan få hvalpen til at søge nye aktiviteter – også aktiviteter som ejeren ikke altid syntes er hensigtsmæssigt. Stjæler sko, graver i haven eller begynder at bide. Det er okay at irettesætte hvalpen med et bestemt ”nej”. Men husk på at irettesættelsen max skal ske 2 sekunder efter den f.eks. bider. Hvis der går længere tid forstår hvalpen ikke hvorfor den bliver irettesat. Det bedste er dog at aflede hvalpens opmærksom. Når den bider, så træk hånden tilbage og giv den i stedet et lejetøj at bide i. På den måde vænner den sig til, at man bider i legetøj – ikke hænder eller andet.