8 - 12 måneder (Kønsmodning / teenagefasen)

Kilde: Irene Jarnved & Lise Lotte Christensen

Nu befinder vi også omkring kønsmodningsfasen eller teenagefasen. Her begynder der igen at ske en udvikling med hunden. Der er to primære perioder i hundes liv hvor den danner relationer til andre individer. Socialisering- og kønsmodningsfasen. I naturen er socialiseringsfasen hvor hunden begynder at komme ud af hulen og møde resten af flokken og se verden udenfor hulen. I kønsmodningsfasen begynder hunden af finde sin egen mage og skifte familie.

Tæven

For tæven er dette perioden hvor hun kommer i sin første løbetid og bliver derved kønsmoden. I den første tid indtil hun er højløbsk, kan tæven virke psykisk ustabil. Hun kan være irritabel og afvisende overfor andre hanhunde. Dette er en måde at undgå parring til hun er højløbsk. Det sker typisk mellem 11-16 dag efter løbetidens start. Her vil hun ændre humør og blive mere venlig og medgørlig. Alt sammen for at indbyde til parring.

Efter en halvanden måneds tid hvor tæven rammer terminstidspunktet, kan hun igen ændre humør. Selv hvis hun ikke er drægtig, kan hun være indbildt drægtig og begynde at adoptere andre ting, som erstatning for hendes unger. F.eks. tøjdyr. I denne periode vil tæven typisk trække sig tilbage og foretrække at være alene.

Det er ikke en god ide at udfordre tæven rent træningsmæssigt i denne periode. Hun kan være hormonelt følsom og psykisk ustabil. Brug derfor tiden på at vedligeholde nogle af de øvelser eller kommander, som hun i forvejen kender og har nemt ved.

Hannen

For hannen er dette perioden hvor han begynder at lette ben når han tisser. Der er dog ikke alle hanhunde der begynder på det. Nogle hanhunde tisser på alle fire ben hele livet. De har ofte ikke samme behov for at snuse til andre hundes urin, genitalier, lyst til parring osv., som en hanhund med højere testosteron niveau.

De fleste hanhunde ejere oplever i højere grad at hunden er kommet i ”teenagefasen”. Den begynder at skifte temperament, og lidt ligesom børn i teenagealderen, så kan de få en ”jeg kan det hele” følelse. For hanhunden kan det typisk ses ved, at den begynder ikke at reagere på dens kald, at den trækker mere i snoren eller den snuser mere når den er ude at gå.

Husk på der ikke er noget galt med din hund af den grund. Den prøver ikke at bestemme eller dominere dig. Den oplever blot en masse hormonelle forandringer i kroppen, som giver noget mental forvirring. Lad være med skabe store konflikter med hunden, hvis den ikke høre efter. Bevar roen og overblikket. Prøv for så vidt muligt at forebygger problemerne, så hunden ikke får nye dårlige vaner som er svære at komme af med:

  • hvis den bider i sko eller lignende, så læg skoene udenfor rækkevidde
  • hvis den tigger eller hopper op og spiser maden på bordet, så stil maden udenfor rækkevidde
  • hvis den ikke kommer når du kalder, så sørg for at have den i snor
  • lad han/hende lege med det modsatte køn, hvis han/hun begynder at reagere overfor hunde af sit køn osv.